EV HANIMLARI İÇİN PRATİK STÜDYO KURMA 101

selam gençler ve genç kalanlar. bugün sizlerle mini bir stüdyo kurmak için yaptığım dev araştırmamı paylaşacağım. fiyat/performans oranına öncelik vererekten işe giriştiğimi belirteyim. öncelikle şunu söylemeliyim ki yalıtım işine hiiç girmedim, zaten piyasada benim görüşümü destekleyen hemen hemen kimse bulunmamakta(benim görüşüm ucuz olması açısından duvarlara yumurta kolisi yapıştırmak , üzerini de dandiri bi kumaşla kaplamak) ayrıca davul ve bass işine de pek girmedim. e ulan nası stüdyo bu bi halt kalmadı geriye. evet benjamin saatlerimiz 4 ü gösteriyor.

öncelikle elektrogitar amfilerinden başlayalım. şimdi combo bir amfi isterseniz(combo amfi:pre amp, power amp ve speakerın yekvücut olmuş dile gelmiş halidir) size önerim fender 212r dir. marshal çok ünlü bak bütün kliplerde görüyoruz demeyin veya deyin ama önce bi 2 dk susun lan bıdı bıdı hayret bişe bi dinleyin. marshall daha sert tonlar almanız için ideal ama daha geniş bir ton spektrumu, seçeneği, olanağı herneyse işte onun için fenderi tavsiye ederim. ayrıca tecrübelerime göre marshall'ların daha sık arıza çıkardığını söyleyebilirim fenderlere göre.

resim1:combo amfi budur. sağ alttaki footswitch bir nevi pedal yani. kanalı buna basmak suretiylen değiştirip distortion ve clean arasında gelgitler yaşayabilirsiniz.

yok efem bende para zebil 1800tl bayılırım kafalı amfi alırımdiyorsanız size fm100head + FM412SLKabin öneririm. (kafalı amfi veya rack:pre amp ve power amp kısmı "kafa"da bulunur ve bu kısmı ayrı satılır, "kabin" kısmında ise speakerlar bulunur(4 adet) e bu kısmı da haliyle ayrı satılır. head+cabin(4x12)=half rack yapar. head+2xcabin=rack yapar. 4x12 den kasıt kabinin içinde 4 tane 12 inch boyutunda hoparlör var demek. hepsi 12inch değil 10 inch filan da olabliyor benim bildiğim)


resim2: bahsi geçen fender kafalı amfimiz bu. gözümüzün nuru footswitchimiz yine burada.


resim3: aha bu bir rack. niyeeee çünkü 1 kafası 2 tane de kabini var ve bu kabinlerimiz 4x12 muhtemelen.

eveet mikrofonlar vb. için bir tane de miksere ihtiyacınız olacak ve tabii mikrofonlardan gelen sesi duyabilmeniz için en az iki tane(stereo hesaabı 2 tane lazım değilse 1 de olur ama mal olur) de kolona gerek var. bunlara fazla para baymanıza gerek yok önemli nokta hepsinin direnci birbirine uygun olsun. kafalı amfi alırken de buna dikkat etmek lazım. e biz bunlar kaç ohm nerden bilelim derseniz size cevabım arkasına bakınız onu da mı akıl edemediniz lan olur. sınava çok az kaldı ben bi halta çalışmadım daha, sinirliyim zaten, yahu bi okulda 2sene de 2 kez sınav sistemi değişir mi kardeşim, dekan boş zamanlarında neyle uğraşıyorsun ne değişken adamsın lan neyse.


resim4:böyle bir mikser işinizi görür stüdyoda. 200tl civarı olsa gerek.

vokal mikrofon için shure pg58 (200tl) idare eder, bi kaç gömlek üstü shure sm58(diğerinin 2 katı TL).(uyarı:ilk defa shure sm58 kullanmak, oha lan benim sesim çok güzelmiş etkisi yapıp gtünüzü hafif kaldırabilir).(bi de shure sm57 var bunu da biz müzisyenler=P amfi mikrofonlamak için kullanırız bateriye filan bi de. şimdi konserde sesi amfinin önüne konan bir mikrofon aracılığıyla ana miksere göndeririz oradan da kocaman hoparlörlere gider seyirciler duyar bu şekilde duyar. line out çıkışından da ana miksere gönderilebilir amfimizin sesi ama amfinin kendine has tonu filan kaybolur)
bu mikrofonlar çok pahalı bühüü diyenler için carol un 100tl civarında modellerini öneririm. bir de dün öğrendim rap yapan arkadaşlarımız behringer kullanıyormuş genelde, kalitesinden mi yoksa alamancı gençlerimizin rap e olan ilgisinden mi popüler olmuş bilemiyorum... bizim işimiz rap le değil zaten devam edelim.

eveeet bas amfisi olarak hartke iyidir marshall la karşılaştırınca tonları da baya güzel. bazı modelleri marshalldan daha ucuz hem. kick back olayı var bi de tekmeyi koydun muydu hartkeye arkaya doğru devrilir gibi yapar bi noktadan sonra durur, belirli bi açıyla yukarıya bakar sesi yukarı yukarı verir konserlerde pratiklik olur monitor olarak altına destek aramak zorunda kalmazsınız.



resim5: kickback olayı budur.

işte böyle sevgili blog okurları. toplamda 800(combo gitar amfi)+900(bass amfi)+200(mikser)+200(mikrofon)+400(2adet pasif hoparlör)+150(mikrofon ayağı, nota ayağı, jaklar,uzatma kabloları, yine penayı kaybettim gidip alayım penaları)=2650TL ye davulsuz bir stüdyomsu kurduk. haftaya tekrar görüşmek üzere esen kalın.

0 Yorumlar